NOVE VESTI O ATENTATU NA ROBERTA FICA: Fico ide na još jednu operaciju, oglasila se predsednica Slovačke (UŽIVO)
Trenuci posle atentata na Roberta Fica, Foto: Printscreen/x/tarciso morais

DRUGI DAN

NOVE VESTI O ATENTATU NA ROBERTA FICA: Fico ide na još jednu operaciju, oglasila se predsednica Slovačke (UŽIVO)

Fico je ranjen sa pet hitaca i hitno je prevezen u lokalnu bolnicu, odakle je helikopterom prebačen u bolnicu u Banjsku Bistricu

Objavljeno: 22:35h

Dobre vesti, premijer Robert Fico trebalo bi da se probudi i bude u svesnom stanju posle operacije, udarna je vest ovog jutra koja stiže iz Bratislave, a objavljena je na naslovnoj strani najtiražnijeg i najčitanijeg slovačkog medija Novi čas.

Prema najnovijim vestima jutros iz Slovačke, Fico nije životno ugrožen. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će posetiti ranjenog slovačkog premijera.

19.00 - Komšija atentatora na Fica otkrio kako se on ponašao pre pucnjave

"Šokiran sam. Bio je pristojan, uslužan i smiren tip", rekao je za britanski Gardijan njegov dugogodišnji komšija i prijatelj Mile Ludovit ispred skromne sive stambene zgrade u kojoj su njih dvojica živeli 40 godina.

16.09 - Novoizabrani predsednik Slovačke Peter Pelegrini posetio je premijera Roberta Fica u bolnici

Otkrio je kako se premijer oseća.

"Njegovo je stanje i dalje ozbiljno" rekao je.

14.19 - Oglasili se Čaputova i Pelegrini

Odlazeća predsednica Slovačke Zuzana Čaputova i novoizabrani predsednik Peter Pelegrini danas su u Bratislavi rekli da je atentat na premijera Roberta Fica u sredu napad na demokratiju i pozvali sve na političkoj sceni da izađu iz "začaranog kruga nasilja" i privremeno prekinu kampanju pred izbore za Evropski parlament.

"Nas dvoje delimo isti stav, protiv smo bilo kakvog nasilja. Jučerašnji napad je velika ljudska tragedija, ali istovremeno i napad na demokratski poredak. Želimo da pozovemo sve: Izađimo iz začarnog kruga nasilja i uzajamnih optuživanja. To što se desilo juče, to jeste čin pojedinca, ali je napeta atmosfera mržnje naše kolektivno delo" - kazala je Čaputova u zajedničkom obraćanju sa Pelegrinijem koji u junu preuzima dužnost od nje.

12.37 - Fico ide na još jednu operaciju

Prema informacijama slovačkog lista Pravda, premijera čeka još jedna operacija, ali njegovi lekovi mogu da izazovu probleme.

11.35 - Ministri će dobiti jaču zaštitu?

Na današnjoj sednici slovačke vlade biće reči i o pojačanoj zaštiti ministara. Neki od njih su već danas došli na sednicu vlade uz pojačanu zaštitu.

„Budimo srećni što juče nije bilo drugih žrtava, uključujući i civile koji su tamo stajali“, rekla je ministarka privrede Denisa Sakova.

11.26 - Počela sednica Saveta bezbednosti

Počela je sednica slovačkog Saveta bezbednosti. Oko zgrade u kojoj se održava sednica su visoke mere sigurnosti.

10.37 - Podneta krivična prijava protiv napadača

Policija je jutros podnela krivičnu prijavu protiv napadača i tereti ga za ubistvo u pokušaju. Policija je potvrdila da je izvršila pretres automobila napadača i izuzela dokaze, a zatim je auto odvezla na dalje pretresanje.

9.24 - Putin poslao telegram predsednici Slovačke

Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je telegram slovačkoj predsednici Zuzani Čaputovoj. Kremlj je, podsetimo, juče osudio napad na Fića kao „apsolutno neprihvatljiv”.

9.15 - Obraćanje Roberta Kalinaka

"Tokom noći lekari su uspeli da stabilizuju stanje pacijenta, a u ovom trenutku su u toku dalje radnje na poboljšanju njegovog stanja", rekao je ministar odbrane Robert Kalinak obraćajući se javnosti ispred bolnice.

9.04 - "Stanje stabilno, ali veoma teško"

Miriam Lapunikova, direktorka bolnice "FD Roosevelt", u Banjskoj Bistrici, rekla je da je premijer Slovačke Robert Fico, na kojeg je juče izvršen atentat, imao višestruke rane od vatrenog oružja.

"Operacija je trajala pet sati, učestvovala su dva operativna tima. Pacijent je imao višestruke rane od vatrenog oružja. U ovom trenutku njegovo stanje je stabilno, ali veoma teško", rekla je Lapunikova.

7.57 - Policija ogradila bolnicu u kojoj je Fico

Nekoliko policijskih jedinica nalazi se ispred bolnice Roosevelt u kojoj se nalazi upucani slovački premijer Robert Fico, javlja TA3 TV. Područje ispred Hitne je ograđeno i niko ne sme ući bez poziva.

7.53 - Vanredna sednica Saveta bezbednosti Slovačke zakazana za 11 sati

Iz vlade u Bratislavi je saopšteno da će Savet bezbednosti Slovačke u 11 sati održati vanrednu sednicu.

Istovremeno će biti održana i sednica vlade.

7.51 - Državni sekretar: Ficovo stanje stabilizovano

Filip Kufa, državni sekretar u Ministarstvu životne sredine Slovačke, objavio je da je stanje premijera Fica stabilizovano, prenosi dnevni list SME.

7.14 - Kremlj: "Ovo je zaista velika tragedija"

Kremlj je u četvrtak osudio atentat na slovačkog premijera Roberta Fica i poželeo mu brz oporavak nakon što je upucan dok je napuštao sednicu vlade.

„Naravno, najoštrije osuđujemo ovaj napad“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za „Izvestija“. „Smatramo da je to apsolutno neprihvatljivo – ovo je zaista velika tragedija.

7.12 - Policija za sada ćuti o tačnom motivu atentatora

Slovačko Ministarstvo unutrašnjih poslova i policija zasad ćute o tačnom motivu atentatora. Konferencija za novinare o trenutnom Ficovom zdravstvenom stanju još nije najavljena. Savet državne bezbednosti zaseda u Bratislavi.

7.01 - Privedena žena atentatora

Policijski službenici započeli su proceduru i otišli u stan atentatora. Policija je u njegovom stanu bila nekoliko sati. Oko 21 sat su izveli njegovu suprugu koja je lice pokrivala novinama. Policija ju je otpratila na ispitivanje.

Podsetimo, premijer Slovačke Robert Fico upucan je juče u atentatu u Handlovi posle sastanka kabineta.

Do incidenta je došlo ispred Doma kulture, gde je Fico došao da pozdravi okupljene građane. Na njega je iz mase pucao Juraj C. iz mesta Levice, a članovi slovačke vlade izjavili su da je njegov motiv očigledno političke prirode.

Podsetimo, premijer Slovačke Robert Fico upucan je juče u atentatu u Handlovi posle sastanka kabineta.

Do incidenta je došlo ispred Doma kulture, gde je Fico došao da pozdravi okupljene građane. Na njega je iz mase pucao Juraj C. iz mesta Levice, a članovi slovačke vlade izjavili su da je njegov motiv očigledno političke prirode.

Fico je ranjen sa pet hitaca i hitno je prevezen u lokalnu bolnicu, odakle je helikopterom prebačen u bolnicu u Banjsku Bistricu.

1 / 5 Foto: Printscreen/X/KyivPost

Operacija je trajala nekoliko sati

Napad se dogodilo nešto pre 15 časova, kad je prišao grupi ljudi koja ga je tamo čekala. Napadač je navodno 71-godišnji Juraj C. iz Levica, koji je priveden neposredno nakon napada.

Fico je helikopterom pre 16 časova prebačen iz Handlove u Bansku Bistricu radi operacije koja je trajala satima.

Zamenik premijera Tomas Taraba izjavio da se očekuje da će Fico preživeti i da više nije u životnoj opasnosti.

- Bio je teško ranjen, jedan metak prošao je kroz stomak, rekao je Taraba.

Nezvanično, slovački TV kanal Ta3 sinoć je javio da se Fico probudio posle operacije.

Bonus video:

02:02

OBEZBEĐENJE PREMIJERA FICA NAPRAVILO VELIKI PROPUST! Ekperti za Kurir: Bio je u turbulentnoj sredini MORAO JE DA NOSI PANCIR

(Espreso / Novy čas / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.